Ostar
Ängavallens ostar görs endast på Ängavallens ekologiska mjölk.
På Ängavallen har vi högre krav än krav.
100 procent ekologiskt från jord till bord.
Inga kompromisser. Inga undantag.
Vi gör våra ostar i Ängavallens GårdsYsteri. 100 procent ekologiska och uteslutande gjorda på gårdens egen mjölk som kommer från våra HälsoKorTM (rödkullekor, en ursprunglig ras). Här finns inte kött- eller mjölkkor utan alla kor får ha den roll som naturen själv har givit dem.
Adriana Zonari, mejerska på Ängavallens gårdsmejeri.
SÅ HÄR LEVER ÄNGAVALLENS KOR JÄMFÖRT MED KRAV OCH ANDRA SVENSKA KOR
Ängavallens regler | KRAV:s regler | Svenska regler | |
---|---|---|---|
Ko och Kalv tillsammans | Kalven diar sin mor så länge kon själv vill, vilket normalt sett är 6 – 8 månader. Det första 10 dygnen får kalven all mjölk. Därefter använder vi bara 2/3 av morgonmjölken, resten får kalven. |
Efter ett dygns diande skiljs ko och kalv |
Separation direkt efter kalvning |
Utevistelse | Året runt | 6 månader | 2-4 månader |
Bränna bort hornen | Aldrig | Ja, med bedövning | Ja, med bedövning |
Kastrering av kalvar | Aldrig | Ja, med bedövning | Ja, med bedövning |
Parning/betäckning | Naturlig parning/betäckning | Konstgjord befruktning (insemination) |
Konstgjord befruktning (insemination) |
Slakttransporter | Aldrig | Slakttransporter | Slakttransporter |
Slakt | Stress- och ångestfri slakt på Ängavallens gårdsslakteri | Industrislakt | Industrislakt |
Mjölk/Kött från medicinerade kor/kalvar |
Aldrig som livsmedel | Ja, efter dubbla karenstiden | Ja, efter dubbla karenstiden |
Vi följer årets och naturens rytm, därför finns det just nu tyvärr inga varor under den här rubriken